Golfista roku z Podbořánek

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu a první univerzitní titul

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu a první univerzitní titul

Petr Halaburda, Úterý 17. prosince 2019

Šesté místo na evropském amatérském šampionátu, výborné výsledky za mořem a především skok na světovém žebříčku WAGR. Bylo toho hodně, co přimělo odbornou porotu, aby určila vítězem ankety hledajícího nejlepšího amatérského golfistu roku 2019 dvacetiletého Jiřího Zusku z Podbořánek.

V minulých letech kraloval v anketě váš dřívější spoluhráče z Lousville Šimon Zach, který letos přešel k profesionálům. Čekal jste váš triumf?

Tak v českém žebříčku ale i ve světovém pořadí mezi Čechy jsem byl první, tak jsem samozřejmě doufal, že by to mohlo vyjít. Ale člověk nikdy neví dopředu, jak anketa dopadne.

Takže tečka za sezónou vyšla dokonale. Jaký to byl vlastně rok?
Skutečně super! Už jaro bylo úžasný a po návratu do Čech jsem navázal na americkou formu krásně. Mrzí mě, že mi nevyšel start na D+D Czech Masters na Albatrossu, ale podzim v zámoří byl znovu dobrý a už teď se moc těším na příští sezónu.

Na univerzitě už nejste nováčkem. Je na vás kladena větší zodpovědnost za týmové výsledky?

V týmu už nejsme nejmladší, takže tu zodpovědnost cítím větší. Máme tam velkou konkurenci, vzájemně se hecujeme a posouváme. Myslím, že s touto sestavou můžeme dokázat příští rok velké věci.

A až se v létě vrátíte, jaký budete mít program v Evropě?
V Americe zůstanu tak dlouho, jak to bude vyplývat z našich výsledků, ale nejdéle do konce května bych měl být zpět. A pojedu takovou tu „evropskou klasiku“: Mistrovství Evropy, snad British Open, German International a podobné turnaje. A pokud dostanu znovu šanci od pana Dědka, pak bych léto zakončil startem na Albatrossu.

Při sestavování programu určitě myslíte i na cíle, kterých byste rád v roce 2020 dosáhnul?

Rád bych vyhrál svůj první univerzitní turnaje, ostatně už několikrát jsem tomu byl dost blízko. No a pak bych se rád posunul do první stovky amatérského světového žebříčku.

Letos byl termín Večera českého golfu posunut do prosince i proto, abyste se mohli zúčastnit vy, kteří působíte v Americe. Kdy jste dorazil a jak dlouhá je vaše dovolená? Máte čas i na golfový trénink?

Přiletěl jsem minulý týden a zpět do USA se vracím během prvního lednového týdne. Doma se snažím především odpočívat a pracuji také na fyzičce, ale občas dojde i na golfovou přípravu.

Za týden jsou tady Vánoce. Jak moc důležité pro vás je, že můžete sváteční dny trávit s rodinou a nezůstáváte za oceánem?  

Na Vánoce se těším právě proto, že mohu strávit sváteční dny s rodinou. Ty moje domácí zastávky v létě a zimě nejsou příliš dlouhé, a tak odpočinek s nejbližšími je tou nejlepší tečkou za celým rokem.
FOTO (Jiří Zuska s rodiči a sourozenci) Zdeněk Sluka

Přejít nahoru